YOGO blog image

Moms på gruppetrening: Kjenn reglene og unngå tabber

Author image

yogo

8. september 2023

  Når det gjelder moms på gruppetrening, kan det være en jungel å finne frem i reglene. Det er viktig å holde seg oppdatert på moms-regelverket for å unngå feil og potensielle bøter. Her går vi gjennom hva du trenger å vite når det gjelder moms på gruppetrening.

  Hvordan momsregistrere gruppetrening?

  Momsregistrering på gruppetrening kan variere avhengig av landets momslovgivning og selskapsstruktur. I Norge er momsregistrering av gruppetrening basert på en rekke faktorer.

  Virksomheter som tilbyr gruppeundervisning eller gruppetrening, må vanligvis legge til moms på prisen på tjenestene som leveres til kundene. Momsen må beregnes ut fra gjeldende momssats, som i Norge er 25 %.

  Det er viktig å sørge for at momsregistreringen er korrekt, da manglende overholdelse kan medføre bøter og straff. Som bedriftseier er det lurt å ta kontakt med en regnskapsfører eller skatterådgiver for å sikre at momsregistreringen er korrekt.

  Er det mulig å få momsfritak for gruppetrening?

  Ja, det er mulig å få momsfritak for klasseromsundervisning i visse tilfeller. I henhold til den norske momsloven er det en rekke vilkår som må være oppfylt for å få momsfritak.

  1. Først og fremst må gruppeundervisningen være fysisk trening, for eksempel yoga, fitness, pilates eller dans. Det betyr at aktiviteten må ha et pedagogisk formål og være rettet mot fysisk trening, bevegelse og helse.
  2. I tillegg må gruppetreningen gjennomføres av en person som har kompetanse og kvalifikasjoner til å undervise eller trene på det aktuelle området. Dette kan for eksempel være en sertifisert yogainstruktør, fitnessinstruktør eller danseinstruktør.
  3. Til slutt må det være en direkte kobling mellom treningen og deltakerne som betaler for timen. Det betyr at deltakerne skal betale en pris for timen og ikke for bruk av lokaler eller utstyr. Hvis deltakerne betaler en separat pris for bruk av lokaler eller utstyr, kan det ikke oppnås momsfritak.

  Det er viktig å være klar over at momsfritaket for gruppetrening kan variere fra land til land. Derfor anbefales det alltid å undersøke og forstå de spesifikke reglene og vilkårene for momsfrie treningstimer i ditt land.

  Hvordan kontrollerer du moms på gruppetrening som ikke er momsfritatt?

  Når det gjelder kontroll av merverdiavgift på treningstimer, er det flere faktorer å ta hensyn til. 

  I de fleste tilfeller vil treningstimer derfor være momspliktige etter den alminnelige momssatsen, som for tiden er 25 % i Norge. Dette gjelder treningstjenester som ikke er fritatt for merverdiavgift.

  Hvordan kan et bookingsystem hjelpe deg med momsregistreringen?

  Et intuitivt og omfattende bookingsystem kan være en verdifull ressurs når det gjelder å sikre korrekt momsregistrering for gruppetrening. Systemet kan automatisere momsregistreringen og sikre nøyaktighet og etterlevelse.

  Et godt bookingsystem bør kunne håndtere momsregistrering for ulike typer gruppetreningstjenester og tilpasse seg de spesifikke momskravene i ditt land. Det bør også kunne generere momsrapporter og gjøre det mulig å eksportere denne informasjonen til regnskapsføreren eller skattekonsulenten.

  Et godt bookingsystem bør ha følgende funksjoner:

  1. Online booking: Kundene bør kunne booke timer online, slik at de enkelt kan reservere og betale for plassen sin.

  2. Automatisk momsberegning: Bookingsystemet bør automatisk beregne og legge til moms i prisen på timen. Dette sikrer at merverdiavgiften håndteres korrekt.

  3. Fleksible betalingsalternativer: Bookingsystemet bør gi kundene mulighet til å betale online med ulike betalingsmetoder, for eksempel kredittkort eller MobilePay. Dette gjør det enkelt og praktisk for kundene å betale for bookingen.

  4. Kalender og timeplan: Bookingsystemet bør ha en kalenderfunksjon der du kan opprette og administrere datoer og klokkeslett for kursene dine. Dette gjør det enkelt for både deg og kundene dine å holde oversikt over timeplanen.

  5. Påminnelser og bekreftelser: Bookingsystemet bør ha en automatisk påminnelses- og bekreftelsesfunksjon som sender meldinger til kundene dine for å minne dem på kommende bookinger og bekrefte betalingen.

  6. Rapporter og statistikk: Bookingsystemet bør kunne generere momsrapporter og gi deg tilgang til statistikk og analyser av virksomheten din. Slik kan du holde oversikt over salg, antall kunder og andre viktige nøkkeltall.

  Vil du prøve bookingsystemet vårt gratis?

  Ta kontakt med oss på e-post yo@yogo.no eller ring oss på +47 91 16 89 65. Vi er klare til å svare på alle spørsmålene dine og gi deg best mulig service. La oss ta virksomheten din til neste nivå sammen!

  Vi ser frem til å høre fra deg!